Monday, 11 November 2013

Tugasan Makmal 3

Tajuk: Setup Carta Baru dan Technical Indicator EMA & MACD
Tarikh: 30/9/2013
Seksyen: 2
Pengajar: Profesor Madya Miswan bin Surip

Cara Setup Carta


- buka perisian InstaTrader.
- Masukkan nombor ID, kata laluan dan pilih server yang sesuai.





Setup Carta (GBPUSD)

- Pilih File > New Chart > GBPUSD





- Tekan Ctrl+G untuk membuang grid.
- Zoom in sebanyak 3 kali untuk mendapatkan paparan yang lebih dekat dan jelas.
- Pilih candlesticks dan Chart Shift.


- Timeframe yang akan digunakan hanyalah seperti di bawah dan untuk kali ini menggunakan M15.


- Klik kanan pada carta dan pilih properties untuk mewarnakan candlesticks.



- Paparan adalah seperti di bawah:


Moving Average Indicator

- Pengguna dikehendaki membuat dua period iaitu 5 dan 34. 
- Pilih Insert > Indicators > Trend > Moving Average.




Pada period 5, pengguna perlu:

- Tukar ruangan Period kepada 5
- Tukar warna Style kepada Lime
- MA Method: Exponential



- Ulang lagi sekali langkah di atas. Pilih Insert > Indicators > Trend > Moving Average

Pada period 34, pengguna perlu:

- Tukar ruangan Period kepada 34
- Tukar warna Style kepada Red
- MA Method: Exponential


Setelah selesai, pengguna akan mendapat hasil seperti di bawah.



MACD Indicator

- Pertama sekali, pengguna perlu pergi ke 'Navigator'.



- Kemudian, klik pada 'Custom Indicators' dan seterusnya klik 'miswan_MACD'.


- Tekan 'miswan_MACD' dan tarik ke graf.

- Tekan tab 'Inputs' dan tukar:
FastEMA: 5
SlowEMA: 9
SignalEMA: 7



- Kemudian, pergi ke tab 'Colors' pula dan tukar:
1: Aqua
2: Lime
3: Red



Setelah selesai, pengguna akan mendapat hasil seperti di bawah.







No comments:

Post a Comment